sâmbătă, mai 28, 2011

Ne e cumva frica sa vorbim despre protestele din Spania?




Valul de proteste din Spania se intinde in toata Europa. Totul a pornit acum doua saptamani, cand spaniolii au inceput sa-si ceara drepturile pe care se presupune ca democratia le asigura.
Initiativele miscarii M-15 si ale platformei Democracia Real Ya au reusit sa adune mii de tineri care-si cer adevarata democratie.
Rata somajului de peste 22% si piata aflata in cadere libera a determinat un numar din ce in ce mai mare de oameni sa renunte la suportarea crizei in mod pasiv si sa iasa in strada la protest.

Un comunicat oficial al Democracia real Ya anunta ieri: "Ca miscare pacifista, condamnam violenta politica exercitata impotriva cetatenilor fara drepturi si suntem solidari cu toti aceia care au fost afectati. Cerem curatarea responsabilitatilor politice pe motiv ca aceste actiuni sunt improprii unei democratii reale.
Democracia Real Ya se prezinta ca un grup al caror membri "nu va organiza si nici nu va tolera niciun tip de violenta, acte de vandalism, rasiste, homofobe sau xenofobe fata de persoane, grupuri sau asociatii. Este o miscare pacifista."

Pe 21 mai, aproximativ 85 000 de oameni au iesit in strada in intreaga tara, in timp ce unele asociatii spaniole afirma ca numarul protestatarilor ar ajunge la milioane. In aceeasi zi, sute de simpatizanti straini au participat la proteste in Londra, Amsterdam, Bruxelles, Lisabona, Milano, Budapesta, Paris, Berlin, Viena si Roma.

Ca tanar, nu pot decat sa salut actiunea tuturor celor care au inteles ca schimbarea in bine este in mainile noastre si o putem obtine (sic!) si folosindu-ne de retelele sociale.
Pana una, alta, cateva video-uri care m-au facut sa-mi dau seama ca nimic nu se compara cu o mare de oameni, frumosi, calzi, care-si cer dreptul la o viata mai buna. Nu vor nici putere, nu vor nici bani. Vor doar o viata mai buna si vor sa aiba certitudinea ca ziua de maine va fi una in care isi vor putea cladi o lume bazata pe echilibru, nu pe opresiunea creata de austeritate.
Spania:


Paris:


Berlin:


Amsterdam:


Bruxelles: